
Lennon/McCartney åpner overflødighetshornet og lar Beatles-låtene regne over verden. To LP-plater kommer i 1963, sammen med minst seks storselgende singler. Arven fra klassisk rock og R&B er tydelig – flere coverversjoner av klassiske amerikanske låter er i porteføljen. Ellers; Rolling Stones gir ut sin første singel. Britiske Dusty Springfield gir amerikanske syngedamer konkurranse. I USA ruller soul-toget jevnt og trutt, mens jentegruppene triller fram som erter ut av en sekk. To av garasjerockens villskudd stikker hodet opp, og Bob Dylan befester stillingen. Velkommen til Fin Årgang 1963.
Spill Fin Årgang 1963 på Wimp (2 låter mangler)
1. The Beatles: I Saw Her Standing There
Opprinnelig B-siden til I want to hold your hand , men en låt som fortsatt står fjellstøtt.
2. The Rolling Stones: Come On
Den første Rolling Stones-singelen er betegnende nok en Chuck Berry-cover. De britiske banda graver dypt i den amerikanske rockens skattkiste.
3. The Swinging Blue Jeans: Hippy Hippy Shake
Det er ikke bare Beatles som kommer fra Liverpool – her er et av de andre Merseybeat-banda med en coverlåt opprinnelig skrevet og innspilt av California-baserte Chan Romero i 1959.
4. Dave Clark Five: Glad All Over
Dave Clark Five gjør det skarpt på listene i både UK og USA med denne egne låten. Seinere adoptert av fotballklubben Crystal Palace.
5. Gerry & The Pacemakers: You’ll Never Walk Alone
Et annet Merseybeat-band gjør en versjon av Rodgers/Hammersteins musikal-låt fra 1945. Låta blir adoptert av Liverpool Football Club sine supportere og synges den dag i dag før hver hjemmekamp.
Det foregår saker og ting i USA også. To utgivelser fra 1963 gir oss låter som skal stå på mange garasjebands repertoar og seinere også bli omfavnet av punken:
6. The Kingsmen: Louie Louie
7. The Trashmen: Surfin’ Bird
Den første en slags Calypso-låt utgitt av Richard Berry i 1955. The Kingsmen gjør låta om til trashete rock & roll. Surfin’ Bird blir seinere en standard for trash-rockerne i The Cramps og spilles også inn av The Ramones.
8. The Beach Boys: Surfin’ USA
California-gutta surfer videre.
9. Bob Dylan: Don’t Think Twice It’s All Right
LP’en The Freewheelin’ Bob Dylan kom i 1963 og inneholdt i motsetning til hans første album nesten bare egenkomponerte låter.
Tre smektende ballader. Den første brukt som signaturlåt i David Lynch sin film av samme navn. Den siste en japansk suksess fra 1961 lansert i USA og Europa i 1963:
10. Bobby Vinton: Blue Velvet
11. Roy Orbison: Blue Bayou
12. Kuy Sakamoto: Sukiyaki
Fra amerikansk og japansk ballade over til kvinnelige vokalister. Britiske Dusty Springfield gir Dionne Warwick konkurranse på hjemmebane:
13. Dusty Springfield: I Only Want To Be With You
14. Dionne Warwick: Anyone Who Had A Heart
1963 må være jentegruppenes år! Her triller 7 varianter ut i rask rekkefølge:
15. Lesley Gore: It’s My Party
16. The Chiffons: One Fine Day
17. Martha and the Vandellas: Heat Wave
18. The Crystals: And Then He Kissed Me
19. The Ronettes: Be My Baby
20. The Jaynettes: Sally Go Round The Roses
21. Jackie DeShannon: Needles and Pins
Soul-toget ruller stødig videre:
22. Bob & Earl: Harlem Shuffle
23. Sam Cooke: Another Saturday Night
24. Marvin Gaye: Can I Get A Witness
25. Otis Redding: Pain In My Heart
26. Henry Mancini: Pink Panther Theme
Komponisten Mancinis klassiker leder oss over til countrymusikken. Dudley gjør alle langtransportsjåførers favoritt og Johnny Cash kommer med nok en sterk låt:
27. Dave Dudley: Six Days On The Road
28. Johnny Cash: Ring of Fire
I Norge er det fortsatt Shadowsband og instrumentalmusikk som gjelder. The Vanguards har Terje Rypdal på gitar og gir ut sin første singel. Beatniks gir ut EPen The Beatniks Fly Middle East med fire orientalsk-inspirerte låter, deriblant en rå utgave av Khatchaturians sverddans.
29. The Vanguards: Eg ser deg utfor gluggen
30. The Beatniks: Sabre Dance
Og da har vi Fin Årgang 1963. 30 låter. 1 time 18 minutter og 38 sekunder. 46 år siden.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar