onsdag 3. februar 2010

Fin årgang – 1976


Punk attacks! Punkebanda angriper musikkbransjen fra tre verdensdeler; England, USA og Australia. Rått, fort og hardt. Hardrocken svarer på angrepet. Bowie er fortsatt på soul-sporet. Graham Parker og Tom Petty debuterer, mens Ry Cooder for første gang er med på våre lister. I Norge kan vi endelig by på noe annet enn folk og gamaldans i prog-forkledning. Velkommen til Fin Årgang 1976!

Spill Fin Årgang 1976 på Wimp


1. Sex Pistols: Anarchy in the UK
Fire singler og ett studioalbum var det Sex Pistols ga ut i de drøye to årene de holdt det gående. Innflytelsen var svær! Dette er starten – første singel utgitt i november på EMI. Den eneste på dette selskapet, bandet ble droppet av EMI etter det som den gang ble sett på som en skandaløs TV-opptreden.

2. The Damned: New Rose
Den første punksingelen som kom ut i UK. Utgitt på Stiff Records som skulle bli et viktig selskap for punk og New Wave. Damned ble også det første punkbandet med et album og de første som reiste på turne i USA. Seinere forløpere for gothrocken.

3. The Saints: I’m Stranded
Debutsingelen til bandet fra Brisbane i Australia.

4. The Ramones: Blitzkrieg Bop
Fra Ramones første album utgitt sommeren 1976. Ramones var ett av banda som spilte jevnlig på klubben CBGB i New York, en klubb som skulle bli en sentral scene for amerikansk punk og New Wave.

5. Patti Smith Group: Pissing In a River
Fra Patti Smiths andre album, Radio Ethiopia.

6. The Modern Lovers: Pablo Picasso
Spilt inn allerede i 1972 med John Cale bak spakene, men ikke utgitt før i 1976. Jonathan Richman og bandet Modern Lovers hadde problemer med plateselskap og med samarbeid, og da albumet The Modern Lovers endelig ble utgitt hadde bandmedlemmene gått hver sin vei. Jonathan Richman samlet seinere et nytt band med samme navn, men denne nye periodens musikk var adskillig mykere og mer pop-preget.

7. Graham Parker: Don’t Ask Me Questions
Den første av de engelske ”sinte, unge menn” (Parker, Elvis Costello, Joe Jackson) som platedebuterte. Albumet Howlin’ winds inneholder rock, ballader og reggea-influert musikk i skjønn forening og er sånn typisk for det som skal bli britisk New Wave.

8. Thin Lizzy: The Boys Are Back In Town
Hardrock-bandet Thin Lizzy var fra Irland og hadde holdt på siden 1969 med vokalist, bassist og låtsnekker Phil Lynott i spissen. Fra albumet Jailbreak. Låta spilles fortsatt når det irske rugby-laget entrer banen.

9. Rainbow: Do You Close Your Eyes
Hardrock-band ledet av tidligere Deep Purple-gitarist Ritchie Blackmore. Låta er fra albumet Rainbow Rising. Ronnie James Dio (seinere Black Sabbath og Dio) er vokalist.

10. Judas Priest: The Ripper
Mer engelsk hardrock, nå fra Birmingham. Fra bandets andre album Sad Wings Of Destiny, det andre og siste på den uavhengige labelen Gull.

11. Blue Oyster Cult: Don’t Fear the Reaper
Dette New York-bandet ligger også normalt hardrocken nært, men på denne låta er det klare balledekvaliteter. Fra albumet Agents of Fortune.

12. Lou Reed: Rock And Roll Heart
Fra albumet med samme navn, innspilt i New York.

13. Tom Petty & the Heartbreakers: American Girl
Tom Petty, Mike Campbell og Benmont Tench etablerer bandet i 1976 og gir ut albumet Tom Petty & the Heartbreakers som låta er hentet fra. Pettys musikk inngår i den sjangeren som i USA ble kalt Heartland rock, straight-forward rock som henter tekstene fra hverdagslivet til USAs arbeiderklasse. Andre artister i sjangeren er Bruce Springsteen og John Mellencamp.

14. David Bowie: Golden Years
Bowie holder fast ved soul-musikken og dyrker fram stilfiguren The Thin White Duke, men på albumet Station to Station inkluderer han også synth og elektronikk inspirert av tyske band som Kraftwerk. Albumet peker sånn sett fram mot Bowies forflytning til Berlin året etter.

15. Stevie Wonder: I Wish
Stevie Wonder avslutter rekka med fem klassiske Motown-album med Songs in the Key of Life. Låta ble også sluppet som singel.

16. Bob Marley: Positive Vibrations
Fra albumet Rastaman Vibrations. Marley lar synth supplere gitar-drivet.

17. Ry Cooder: Smack Dab In The Middle
Cooder mikser blues, tex-mex og hawaii-musikk på sitt femte album Chicken Skin Music.

18. Bob Dylan: One More Cup of Coffee
Dylan følger opp fjorårets suksess med nok et førsteklasses album, Desire. Emmylou Harris synger duett med Dylan.

19. Tom Waits: Tom Traubert´s Blues (Four Sheets To The Wind In Copenhagen)
Fra albumet Small Change. Fortsatt er musikken sterkt jazz-påvirket med Waits stemme over komp med piano, ståbass, sax og trommer.

20. Jonas Fjeld Band: Bikkja Til Naboen
Terje Jensen (aka Jonas Fjeld) spilte politisk prog-musikk med bandet Frosk før han startet opp bandet Jonas Fjeld Rock and Rolf Band i 1972. Bandet gjøglet med gamle femti-tallslåter og blandingen av rock og humor ga noen års suksess. I 1976 var formatet mer eller mindre oppbrukt, og navneskiftet og albumet Endelig (Uff, ikke nå igjen) markerer vilje til fornyelse.

21. Alex: Heartbreak Queen
Alexandra Sandøy Naumik var født i Vilnius, Litauen, vokste opp i Sibir, flyttet til Polen i 1957 og kom til Norge i 1970. Sammen med Svein Gundersen og Bjørn Christiansen fra Aunt Mary etablerte hun bandet Alex og spilte inn albumet med samme navn i 1976. Oppskriften var funk og hardrock. Låta Heartbreak Queen ble en stor hit.

Og da har vi Fin årgang 1976: 21 låter, 1 time 19 minutter og 49 sekunder, 34 år siden.

1 kommentar:

  1. Arne Bernhardsen14. mars 2010 kl. 13:01

    Magnus blir født i mai. Melstøvet trenger inn i lungene og i øra, øya i håret. Katta pisser i arbeidsskoa mine og Tau er et helt okei sted å bo for ei kort stund.Politikken er på det mest intense, og fritida går som regel ikke til å høre på musikk.
    men reggaen var på frammarsj, Marley, Third World, de engelske sinte menn (som du kalte dem) spiller høyt og ganske melodisk. Punken er et fjernt fenomen i Ryfylke. Lista mi varierer mellom svenske høydepunkter, jazzrock og en og annen nykommer. Armatrading vant mitt hjerte den gangen, og hun gjør fortsatt saker bra. Okei, her er også en fiin årgang.
    1. Jan Garbarek: Skrik og hyl
    2. Chick Corea: Armando's Rhumba
    3. Al Di meola: Land of the midnight Sun
    4. Weather Report: Elegant people
    Et sterkt firkløver. Miles gjorde også saker det året, likeså jarrett mfl.
    5. Bob Marley: Crazy Baldheads
    6. Peps Blodsband: Låftamnnen (nærmere ekte reggae kommer du ikke utenfor Jamaica)
    7. Joan Armatrading: Love and Affection (spor av jazz, klassisk, jamaica og personlige erfaringer)
    8. Graham Parker: Howlin' WInd
    9. Led Zeppelin: Nobody's fault than mine (måtte bare ha dem med)
    10. FOlk och Rackare: De två systrarna
    11. Fria Proteatern: Utanför mitt fönster
    12. Lasse Tennander: Alla är vi barn i början
    Tre sterke kort fra Sverige, de t siste synger politikk uten at vi tygger slagordene.
    13. Stevie Wonder: Sir Duke (fra denne skiva kunne vi vel ha tatt med 10-12 låter, bedre blir han ikke)
    14. Richard Thompson: Night comes in
    15. Patti Smith: Pissin' in a river
    Og da passer det å avslutte med en godbit fra Knutsen og Ludvigsen:
    16. Historien om en melodi

    SvarSlett