
I 1956 handler det fortsatt kun om USA. Der starter året sterkt med Carl Perkins ”Blue Suede Shoes” utgitt første nyttårsdag på Sun Records. En rekke andre klassiske rockelåter ser også dagens lys. Velkommen til Fin Årgang 1956.
Spill Fin Årgang 1956 på Wimp
Vi starter med en straight rekke med seks juveler:
1. Carl Perkins: Blue Suede Shoes
Den definitive rockabilly-klassikeren ble skrevet av Perkins selv og ble den første Sun-skiva som solgte over en million eksemplarer.
2. Gene Vincent: Be-bop-a-lula
Noen mil lengre sør, i Georgia, hadde Gene Vincent and the Blue Caps nylig fått platekontrakt og fikk gitt ut en annen rockabilly-klassiker. Låta var selvskrevet og opprinnelig baksiden på Vincents første singel for Capitol.
3. Little Richard: Long Tall Sally
4. Chuck Berry: Roll over Beethoven
I henholdsvis New Orleans (Richard) og Chicago (Berry) forsetter de ledende navnene i svart Rock & Roll å riste egenskrevne hits ut av ermet.
5. Elvis Presley: Hound Dog
Skrevet av Lieber/Stoller og første gang utgitt av Big Mama Thornton i 1952, men det er Elvis som gjør den definitive versjonen. Innspilt rett etter en serie opptredener på ulike TV-show hvor hoftearbeidet under framføringen skapte stor forargelse i mangt et hvitt amerikansk 50-tallshjem.
6. Fats Domino: Blueberry Hill
Fats Domino lager en rockeklassiker med sin versjon av denne låta, skrevet av Vincent Rose i 1940 og tidligere innspilt i jazz/storband-versjoner av blant annet Glen Miller og Gene Krupa.
Så over til to 20-årige debutanter på USAs rocke-scene. Begge er fra Texas og begge skal snart bli virkelig svære:
7. Roy Orbison: Ooby Dooby
8. Buddy Holly: Blue Days, Black Nights
Orbison fant veien til Sun Records i Memphis, mens Hollys plate kom på Decca. Orbisons låt hadde suksess, mens Hollys ble en flopp. Holly sto i fare for å miste platekontrakten sin ved årets utgang.
Vi følger opp med ytterligere tre rockelåter, alle med svarte musikere. Den første nok en klassisk rockabilly-sak med Henry’s særegne froskekvekking. De to siste er låter som seinere har blitt utgitt i utallige coverversjoner. ”Let the good times roll” er gjort av bl.a. Rolling Stones, Animals og Slade, ”Train” av bl.a. Yardbirds og Led Zeppelin.
9. Charlie ”Frogman” Henry: Ain’t Got no Home
10. Shirley and Lee: Let the Good Times Roll
11. Johnny Burnette and the Rock and Roll Trio: The Train Kept A Rolling
Så setter vi kursen mot bluesen, men stopper i første omgang ved en annen låt som har blitt utgitt i utallige coverversjoner. Dette er originalen, og den er definitivt den beste versjonen:
12. Screaming Jay Hawkins: I Put A Spell On You
Hawkins sceneshow var fulle av lang kapper, hodeskaller, likkister og leopardskinn. Shock-rockens bestefar?
I 50-tallets Chicago og på Chess Records videreutvikles delta-bluesen, og fra Mississippi-deltaet kommer to skikkelige blues-veteraner, som begge utgir sterke saker i 1956:
13. John Lee Hooker: Dimples
14. Howlin’ Wolf: Smokestack Lightning
En annen Misisippi-kar med base i Chicago, men på annet selskap. Trendsetter innenfor elektrisk blues og en av Keith Richards inspiratorer
15. Jimmy Reed: Ain't That Lovin' You Baby
Vi følger opp med to yngre karer som også var basert i Chicago; nyskaperen Bo Diddley og gitaristen Otis Rush.
16. Bo Diddley: Who Do You Love
17. Otis Rush: I Can’t Quit You Baby
Videre til Detroit hvor blues-vokalisten Little Willie John får sin største hit noensinne med en låt som beveger seg mot R & B, og som nok en gang skal bli spilt inn av en rekke artister i tiårene fremover:
18. Little Willie John: Fever
Vi holder oss i det svarte musikkmiljøet og pøser på med mer Rythm & Blues, to av Atlantics allerede etablerte R&B-artister og to nykommere på Cincinatti-baserte King Records:
19. Ray Charles: Drown in My Own Tears
20. LaVern Baker: Jim Dandy
21. James Brown: Please, please, please
22. Bill Doggett: Honky Tonk
Siste runde i det svarte USA tar vi hos vokalgruppene og på doo-woop’ens arena. Coasters låt er det første eksemplet på bandets vellykkede samarbeid med de legendariske hit-makerne og produsentene Lieber/Stoller:
23. The Coasters: Down in Mexico
24. Frankie Lymon and the Teenagers: I Want You To Be My Girl
25. The Five Satins: In the Still Of the Night
Kanskje er det er den melodisterke doo-woopen som slår inn også på den hvite musikkarenaen? Ved siden av country og rock & roll dukker det nå opp små pop-perler også fra hvite artister:
26. Patience and Prudence: Tonight you belong to me
27. Jim Lowe: The Green Door
Og Cash holder koken:
28. Johnny Cash: I Walk the Line
Hva så med Norge? På et eller annet underlig vis får vi i 1956 en slags norsk/amerikansk doo-woop slager. Jeg er fortsatt usikker på om det er spøk eller alvor, men uansett:
29. The Deep River Boys: Se Norges blomsterdal
Så avslutter vi igjen med Nora Brockstedt. Norsk versjon av Que sera sera, Doris Day sin hit fra Hitchkock-filmen ”Mannen som visste for meget”:
30. Nora Brockstedt: Det som skjer det skjer
Og da har dere Fin årgang 1956.
30 låter. 1 time, 17 minutter og 34 sekunder. 53 år siden.
Redigert 2. februar 2011: Leser Keith Richards selvbiografi og hører på Jimmy Reed. Han må med, både her og seinere. To country-låter ofret.
SvarSlettCD med Uncut juni 2011 inneholder R&B-låter som har inspirert Small Faces. Vurder
SvarSlettBill Doggett: Honky Tonk (2)