fredag 5. februar 2010

Fin årgang – 1977


På begge sider av Atlanteren overtar punken og nyveiven det kreative rocke-hegemoniet. En rekke nye band ser dagens lys og gir ut sine første plater. Med punken kommer også singelen til heder og verdighet igjen. David Bowie fører an i den understrømmen som søker nye veier påvirket av elektronisk musikk, Berlin blir et kraftsentrum ved siden av London og New York. Norge er imidlertid uberørt av punken, og vi leter i jazz- og visemiljøet etter årets låter. Velkommen til Fin Årgang 1977!

Spill Fin Årgang 1977 på Wimp


1. The Clash: White Riot
Clash’ første singel, påvirket av opptøyene under karnevalet i Notting Hill i 1976. Låta er, i en litt kortere versjon og med en annen intro, også med på Clash første album The Clash.

2. Sex Pistols: God Save the Queen
Singel nummer to, utgitt i forbindelse med feiringen av dronning Elisabeths 25 år som monark. Forbudt spilt i BBC.

3. The Jam: In the City
Jam var en del av punk-scenen, men grep samtidig tilbake til 60-tallets bristiske mods-bevegelse, hvor The Who hadde vært det største navnet. Låta er Jams første singel, hentet fra albumet av samme navn.

4. The Stranglers: No More Heroes
Bandet kom med to album i 1977, denne låta er fra nummer to, No More Heroes. Også utgitt som singel. Medlemmene i The Stranglers hadde erfaring fra annen type musikk og var eldre enn resten av punkscenen. At Dave Greenfields tangenter får en sentral plass i lydbildet skilte også bandet ut fra den typiske punken.

5. Buzzcocks: Orgasm Addict
Peter Shelley og Howard Devotos band mikser snertne poplåter med knallhard punkenergi. Dette er første singel. BBC nekta også å spille denne.

6. Wire: Fragile
Wire’s debutalbum Pink Flag inneholdt 21 låter, mange på under 2 minutter. Stilmessig spredt, men innafor punkens rammer.

7. Ian Dury & the Blockheads: Sex and Drugs and Rock ’N’ Roll
35-årige Ian Dury fikk armslag innenfor den britiske punk-scenen til å lage punk med utgangspunkt i engelsk music-hall. Nok en singel som ble forbudt spilt på BBC.

8. Dr. Feelgood: Sneakin’ Suspicion
Gitarist Wilko Johnson og vokalist Lee Brilleaux hadde herja på London-puber i årevis da punk-bølgen ga dem luft under vingene. Låta er fra deres fjerde album Sneakin’ Suspicion, det siste før den kreative kraften Wilko Johnson forlot bandet.

9. Eddie and the Hot Rods: Do anything you Wanna Do
Nok et band som hadde herja på Londons puber og som får et løft av punken.

10. Elvis Costello: Alison
Costello (Declan MacManus) hadde også spilt på London-puber siden 1970, og revitaiseringen av rocken åpner dørene. Fra debut-albumet My aim is true.

11. The Ramones: Sheena is a Punk Rocker
Over til New York. Fra Ramones tredje album, Rocket to Russia. Også sluppet som singel.

12. Mink DeVille: Spanish Stroll
Husband på klubben CBGB (County, Blue Grass & Blues) som var sentrum for den kreative rocken i New York. Definitivt ikke punk, men samtidig en del av den nyskapende bølgen. Fra albumet Cabretta. Latino rules!

13. Television: Guiding Light
Gitaristene Tom Verlaine og Richard Lloyd og sterk Velvet-innflytelse driver dette CBGB-bandet langt. Fra debut-albumet Marquee Moon.

14. Talking Heads: Psycho Killer
Nok et CBGB-band som skal bli svære. Fra debut-albumet 77.

15. Devo: Mongoloid
Motorisk beat og minimoog-driv gir Ohio-bandet Devo et eget sound. Dette er debut-singelen.

16. Suicide: Ghost Rider
Forløpere for synth-pop og for industri-sound. Suicide besto av Marin Rev (synth og trommemaskiner) og Alan Vega (vokal). Fra debut-albumet Suicide.

17. David Bowie: Heroes
Bowie er i Berlin og lager to flotte album sterkt påvirket av tysk Krautrock og elektronisk musikk. Tony Visconti produserer. Brian Eno er tett på, og Robert Fripp bidrar. Iggy Pop er også i kulissene. Låta er fra album nummer to for dette året, Heroes.

18. Iggy Pop: The Passenger
Bowie har tatt Iggy under sine vinger, bor sammen med han i Berlin, og leder han gjennom to solo-album i 1977, Idiot og Lust for Life. Låta er fra album nummer to, innspilt i Berlin. Bowie korer.

19. Kraftwerk: Trans Europe Express
Bowies inspirasjonskilde er mer minimalistiske enn tidligere. Kraftwerk lager musikk om jernbane og om Europa.

20. Peter Tosh: Equal Rights
Reggea-musikken er en definitiv understøm. Tosh spilte med Bob Marley’s The Wailers før han gikk solo i 1976. Låta er fra album nummer to: Equal Rights.

21. Radka Toneff: Lorelei
Fra Radkas debut-album Winter Poem. Med et virkelig jazz a-lag bestående av Jon Eberson (gitar), Arild Andersen (bass), Jon Christensen (trommer) og Lars Jansson (piano)

22. Vårsøg: Vårsøg
Henning Sommero setter melodi til et dikt av Hans Hyldbakk og spiller det hele inn med sin visegruppe Vårsøg. Et ikon i norsk musikk.

Og da har vi Fin årgang 1977: 22 låter, 1 time 19 minutter og 40 sekunder, 33 år siden.

2 kommentarer:

  1. Et sånt år som egentlig har gått i glemmeboka, eller rettere; et sånt hverdagsår. Året før gikk Mao bort og Magnus blei født. Men i 77? Samma det, Jeg rensa nå korn på mølla på Tau, fikk litt påfyll fra byen en gang i mellom.
    1. Marie Bergmann: ingen kommer undan politiken. En svensk oversetting av søstrene MCKarrigles låt på quebekfransk. Gikk sin seiersgang på venstresida, og ei av låtene hennes jeg synes fortsat holder mål'
    2. Fria Proteatern: Oxdreparsången. Ei lita, men effektiv låt om makt og avkamt i samfunnet. og siden vi driver med politikk nå:
    3. Tramteateret: Du har greie på det. Fra Deep sea thriller. Veldig sannspådd tittel og innimellom fete låter med overtydelige tekster.
    4. Vårsøg: Vårsøg. Hva mer kan den romantiske venstresida ønske seg av nasjonalromatikk og lengsel?
    Reggaen fortsatte sitt seierstog og vi har valgt oss ut noen gode eksempler:
    5. Bob Marley: Jammin'
    6. Third World: 96 degrees in the shade
    De siste en undervurdert gruppe for reggaepuristene. Det svingte men blei kanskje betraktet som for kommerse i motsetning til Bob M?
    Til og med i Ryfylke skjønte vi at det skjedde noe dramatisk i rocken. Jeg har rett og slett ikke oversikt over punken, men her er mine favoritter fra året.
    7. Clash: White riot
    8. Strangler: No More Heroes
    9. Ian Dury and the Blockheads: Wake up and make love to me (eller en hvilken som helst annen)
    og vi tar med et par andre som har et litt annet uttrykk, men hviler på punkens suksess
    10. Graham Parker: Stick to me (og han er eg. like relevant i dag, lager flotte skiver uten å selge)
    11. Tom Robinson Band: 2-4-6-8 Motorway.
    Hva med damene? Mye av de samme, men du verden som de kan
    12. Sandy Denny: I'm a dreamer. En klassiker. Kan spilles hver dag, om du er nede eller oppe.
    13. Joan Armatrading: Willow. Hun fortsetter der hun slapp året før, strålende melodier, komplekse og tilgjengelige på en gang. Gode enkle og effektive arrangementer. Du tror huin mener det.
    14. Gracce Jones: La Vie en Rose. Femme fatale. Dans, disco og sikker ikke korrekt i det hele tatt. Men en herlig suf i rytmer og timing.
    Jeg tro vi avslutter med at de gamle gutter fortsatt ehnger med;
    15. Manfred Mann Earth band: Blinded by the Light
    16. Procol Harum: Something Magic
    17. Streetwalkers: Belle Star
    18. David Bowie: Heroes
    og ikke minst
    19. Peter Gabriel: Solsbury Hill
    og hadde det vært plass, ville Jeff Beck og Jan Hammer ha starta det herlige bråket sitt på Freeway Jam. 8 minutter på høyt gir og fullt trøkk. Stor utveksling av co2.
    that's it

    SvarSlett
  2. Vi må ha med nok et britisk pub-band. Ram Jam må vike.

    SvarSlett