fredag 19. februar 2010

Fin årgang – 1981

Den britiske post-punk’en er på sitt høydepunkt. Fortsatt er det The Cure som leder an, men nye band kommer i massevis. Synth-pop og New Romantic er også i støtet i UK, mange nye navn dukker opp, men få viser mer enn kortvarig pop-kvalitet. I USA dukker det opp spretten pop og spennende post-punk, mens også band som knytter an til prog-tradisjonen. På begge sider av Atlanteren gjør etablerte navn fine ting. I Norge fortsetter den nye rocken å vise styrke. Velkommen til Fin Årgang 1981!

Spill Fin Årgang 1981 med Wimp (3 låter mangler)


1. The Cure: Primary
The Cure fortsetter der de slapp året før, og vever dystre og atmosfæriske stemninger, denne gangen om oppvekst. Fra albumet Faith.

2. New Order: Ceremony
Etter Ian Curtis død omdøper de resterende medlemmene av Joy Division seg til New Order. Dette er deres første utgivelse, en singel. Teksten er skrevet av Curtis. Plata er produsert av Martin Hannett, som også produserte for Joy Divison. Dystert dette også.

3. Echo & the Bunnymen: A promise
Liverpool-bandets andre album Heaven Up Here har også en dyster og trist grunntone styrket av frontmann Ian McCullochs særegne vokal og Will Sergeants hakkende gitar.

4. The Au Pairs: Armagh
Tight og funky rytmeseksjon kobla med scratchy gitar og sterk kvinnelig vokal. Lesley Woods var uttalt feminist og lesbisk og plasserte bandet klart på venstresida. Låta er en pro-republikansk kommentar til det som skjedde i Nord-Irland på denne tida. Fra debutalbumet Playing With A Different Sex.

5. Japan: Visions Of China
Bandet debuterte i 1978 sterkt påvirket av Bowie og Roxy’s glamrock, men da suksessen uteble ble stilen lagt om til mer synth-basert musikk. Albumet Tin Drum traff tidsånden fullt og helt med sin synth-baserte miks av vestlig og østlig lydbilde. Litt urettferdig ble bandet gruppert inn i New Romantic. Albumet ble imidlertid Japans siste, medlemmene gikk hver til sitt med ulike soloprosjekter.

6. Soft Cell: Tainted Love
Rein synth fra duoen med Marc Almond på vokal og David Ball på instrumenter. Låta er en cover av Gloria Jones hit fra 1965. Inkludert på debutalbumet Non Stop Erotic Cabaret.

7. The Human League: Don’t You Want Me
Sheffield-bandet hadde starta med avant-garde synthmusikk og holdt det gående med skiftende besetning siden 1977 før de går i pop-retning og får en kjempehit med denne låta og med sitt tredje album Dare.

8. Heaven 17: (We don’t need this) Fascist Groove Thang
Martyn Ware og Ian Craig Marsh forlater Human League rett før suksessen og starter eget band. Låta er en kommentar til UK under Margaret Thatcher og den begynnende jappe-tida. Fra debutalbumet Penthouse and Pavement. Musikalske referanser til funk og R&B skiller bandet fra mange av de andre synth-banda fra perioden.

9. Squeeze: Tempted
Squeeze går fra New Wave til blue-eyed soul og R&B på albumet East Side Story, men pop-kvalitetene er der fortsatt.

10. The Police: Spirits In The Material World
Mørk pop hvor keybord legges oppå Summers reggea-inspirerte gitararbeid og Stings buldrebass. Fra albumet Ghost In The Machine hvor The Police inkluderer tangenter og sax i lydbildet.

11. The Specials: Ghost Town
Sosial kommentar til avindustrialiseringen av England som Margaret Thatchers nyliberale politikk førte til. Specials var fra Coventry, en by som fikk føle politikken på kroppen med en arbeidsløshet på over 20%.

12. The Stranglers: Golden Brown
Stranglers er ute etter en ny plattform etter punk-eventyet og hyrer inn Bowie-produsert Tony Visconti for albumet La Folie. Grepet virker og bandet får en plass i post-punk England.

13. The Go Go’s: Our Lips Are Sealed
Jentene ruler i USA! Banda starta opp som en del av punk-scenen i Los Angeles og fikk etter hvert kontrakt med det uavhengige plateselskapet IRS. Reint jenteband med egne låter. Svær hit i USA. Fra debut-albumet Beauty And the Beat.

14. The Gun Club: Sex Beat
Frontmann Jeffrey Lee Pierce var også fra Los Angeles og mikser punken med county og blues. High energy! Låta er fra debutalbumet Fire of Love.

15. Wipers: No Fair
Punk-band fra Oregon som på sitt tredje album Youth of America forlater formelen med korte hektiske låter og søker mot nytt uttrykk.

16. Rush: Tom Sawyer
Kanadisk band stiftet i 1968. Den beste betegnelsen er kanskje prog-metall? Bruk av synth kobler bandet på tidstrenden og albumet Moving Pictures blir en suksess.

17. Tom Verlaine: Without a Word
Television-gitarist/vokalisten har gått solo. Låta er fra hans andre soloalbum Dreamtime.

18. Mink DeVille: Love & Emotion
Punk, post-punk, synth får holde på med hva de vil. Mink DeVille fortsetter å gjøre sine egne ting i multikulturelle New York. Fra albumet Coup de Grace.

19. Tom Petty & the Heartbreakers: The Waiting
Heartland så det holder, Tom Petty spiller musikk fra hjertet av USA på albumet Hard Promises.

20. De Press: Bo Jo Cie Kochom
Block to block er kanskje et av de sterkeste norske albumene noensinne. De Press var polske Andrej Nebb på bass/vokal, Jørn Christensen (gitar) og Ola Snortheim (trommer). Produsert av John Lockie, som også produserte The Cuts debutalbum samme år.

21. Kjøtt: Beat Allegro 160
Kjøtt tar et stort skritt bort fra straight energisk punk til mer eksperimentell musikk med albumet Op som skal bli bandets eneste. Låta er skrevet av vokalist Helge Gaarder.

Og da har vi Fin årgang 1981: 21 låter, 1 time 16 minutter og 29 sekunder, 29 år siden.

1 kommentar:

  1. En kompis insisterer på at "Tainted Love" med Soft Cell må med. Det er jeg tilbøyelig til å være enig i. Klassisk synth! Som vanlig er problemet hvem som skal ut. Det får bli "Pretty in Pink" med Psychedelic Furs. De kommer sterkt tilbake året etter

    SvarSlett