onsdag 22. mai 2013

Fin Årgang 1952


Rythm & Blues skaper forutsetninger for rocken. Doo woop, gospel, jump blues, jazz og tradisjonell blues kommer med bidrag både hver på sin kant og i hybridversjoner. Flere av 50-tallets seinere store rockenavn leverer låter med storbandarrangementer, mens Chicago-bluesen er rå og upolert. Svart musikk er nesten enerådende på lista, men Hank Williams spiller inn sin dash av hvit tradisjon. Norske bidrag er på en annen planet, men viser fra Hedmarken og folkemusikk fra Hallingdal holder i massevis. Velkommen til Fin Årgang 1952!


Spill Fin Årgang 1952 på Wimp.


1. Billy Ward and the Dominoes: Have Mercy Baby
Vokalgruppe ledet av Billy Ward. Gruppa fostret to av 50-talls R&Bs mest markerte vokalister; Clyde McPhatter (som i 1953 forlot bandet og dannet The Drifters) og hans etterfølger Jackie Wilson (flere store 50-talls hit). Gruppa var den eneste vokalgruppa som opptrådte på Moondog Coronation Ball, en konsert avholdt i Cleveland, Ohio i mars 1952 og som blir regnet som verdens første rockekonsert.

2. The 5 Royales: Baby Don’t Do It
Gospel, jump blues og doo woop i skjønn forening gir en rekke R&B hits fra bandet ledet av låtskriver og gitarist Lowman ”Pete” Pauling.

3. The Clovers: One Mint Julep
The Clovers var en av Atlantic Records tidlige satsinger på R&B. Låta er skrevet av Rudy Tooms, en av Atlantic-boss Ahmet Ertegüns nære medarbeidere. Charlie White, med bakgrunn fra Billy Ward & the Dominoes, er hovedvokalist.

4. Lloyd Price: Lawdy Miss Clawdy
LA-baserte Speciality Records leter etter talenter I New Orleans, finner låtskriver/vokalist Price og trommer inn Fats Dominos band som musikere. Dette er hans første innspilling.

5. Fats Domino: Goin’ Home
Piano-bluesen sto sterkt I New Orleans, Fats Domino lagde bro til R&B og ble en av rockens virkelige pionerer. Hans første hit kom allerede i 1950, men det store gjennombruddet først på midten av femti-tallet.

6. Little Richard: Ain’t Nothin’ Happening
Tidlig innspilling fra en annen New Orleans stemme og rockepioner som skulle få sitt store gjennombrudd tre år seinere med Tutti Frutti. På denne tiden med storbandarrangement.

7. Varetta Dillard: Them There Eyes
Et produkt av amatørkveldene I Apollo Theater i Harlem, NY, hvor hun vant to påfølgende konkurranser og sikret seg platekontrakt. Hun var også hyret inn til Moondog Coronation Ball-konserten i 1952.

8. Ruth Brown: 5-10-15 Hours
Atlantic Records store R&B-navn på denne tiden med nok en låt signert Rudy Tooms.

9. Big Joe Turner: Sweet Sixteen
Turner kom fra en lang karriere som blues-shouter, og ble under en opptreden med Count Basies orkester på Apollo Theater i Harlem året før oppdaget av nystiftede Atlantic Records. Fortsatt med storbandarrangement.

10. Bull Moose Jackson: Big 10 Inch Record (of the Blues)
Vokalist og saxofonist Jackson var en annen R&B-veteran, med første utgivelse i allerede i 1946. Valgte låt hadde for vågal tekst for spilletid på radio..

11. Ray Charles: Roll with Me Baby
Tidlig innspilling for Atlantic Records, også denne med storband. Første store hit kommer året etter.

12. Rosco Gordon: No More Doggin’
Memphis, Tennessee! Pianoblues i Memphis-blues tradisjon fra lokal helt på byens eget plateselskap Sun Records.

Chicago, Illinois! Chess Records leverer en lang rekke nakne og rå bluesbidrag uten fiksfaserier. Seinere innflytelse kan ikke overvurderes:
13. Muddy Waters: Standing Around Crying
14. John Lee Hooker: Walking the Boogie
15. Howlin’ Wolf: The Wolf is at Your Door
16. Little Walter: Juke

Huoston,Texas må også med når blueskartet tegnes.
17. Lightnin’ Hopkins: Jake Head Boogie

Fra rå blues tilbake til storbandarrangementer og fantastiske kvinnelige vokalister med solide røtter i jazzen:
18. Esther Phillips: Aged and Mellow
19. Billie Holiday: These Foolish Things
20. Dinah Washington: Mad About the Boy

21. Jimmy Forest: Night Train
Første soloutgivelse for tenorsaxofonist Forest legger grunnen for James Brown ni år seinere (hør Fin Årgang 1961).

Jazzen ligger under og utfordrer datidens popmusikk. Foregangsfigurer lager musikk som peker framover. Årgangen må derfor definitivt ha med noen av jazzens store navn. Tre perler på rad:
22. Sonny Rollins: Shadrack
23. Miles Davis: Dear Old Stockholm
24. Charlie Parker: Au Privave

25. Hank Williams: Honky Tonk Blues
Kongen av Country leverer flere store hitlåter dette året.

26. Alf Prøysen: Sønnavindsvalsen
Husmannsgutten er et norsk ikon som bare vokser seg større etter hvert som tida går. Visene hans er blitt nasjonal folkekultur, her et eksempel komponert sammen med partner Bjarne Amdahl.

27. Sigbjørn Bernhoft Osa: Fanitullen
Norsk folkemusikks mest kjente slått, kjent fra Hallingdal og Telemark, her spilt av en av norsk tradisjonsmusikk og hardingfeles store fanebærere.

Og da har vi Fin årgang: 27 låter, 1 time 15 minutter og 49 sekunder. 61 år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar