fredag 3. oktober 2014

Fin Årgang 2011

Jentenes år! Fin miks av gamle og nye navn når vi samler kvinnelige artister fra forskjellige sjangre på de åtte første plassene. Vi lar en av de erfarne damene starte året. PJ Harvey gjør kanskje sitt beste album noensinne. Etter kvinnenes maktdemonstrasjon er det mye akustisk og gitarbasert amerikansk. Et nytt hip-hop-stjerneskudd er på gang og vi må selvsagt ha med mestermøtet mellom Jay-Z og Kanye West. Fra Norge er det cello-punk og vonde viser. Velkommen til Fin Årgang 2011

Spill Fin Årgang 2011 i Wimp

1. PJ Harvey: The Words That Maketh Murder
Veteran PJ lager albumet Let England Shake med tekster som konfronterer Storbritannias utenrikspolitikk. Musikalsk bryter hun med det lavmælte piano-baserte lydbildet på forrige album (Fin Årgang 2007). Stemmeregisteret er tilpasset både tekstene og bruken av håndholdt harpe som drivende element i sangene. Mick Harvey fra Nick Caves Bad Seeds er involvert både som musiker og produsent.

 2. Feist: How Come You Never Go There
Vi har møtt canadiske Leslie Feist både i duett med Jeff Tweedy (Fin Årgang 2009) og som låtskiver for James Blake (Fin Årgang 2010). Nå får hun endelig et eget gjennombrudd som soloartist med sitt fjerde album Metals.

3. Kate Bush: Wild Man
Det er bare å gi seg over når Kate Bush er tilbake med albumet 50 Words for Snow, hennes første album siden 2005. Lange låter, så vi velger en radio-edit versjon.

4. Adele: Rolling In the Deep
London-artisten Adele Laurie Blue Adkins etablerer seg som en ny engelsk stemme med sitt andre album 21, og viser at engelskmennene fortsatt tar soul på alvor.

5. Florence + the Machine: Never Let Me Go
Florence Welch & Co slipper sitt album nummer to, Ceremonials, med gode kritikker. Låta er tredje single fra albumet.

6. Bjørk: Crystalline
Sølvstrupen nærmer seg kunstmusikk og er rått nyskapende når hun lager egne instrumenter (the Tesla Coil, the Gamleste) og leverer et I-Pad basert album levert på app’er, hvor lytterne om de ønsker kan lage sine egne versjoner av låtene. Hennes egne versjoner finner vi på albumet Biophilia. Rytmen i sangene er også utradisjonell; den valge låta går for eksempel i 17/8.

7. St. Vincent: Cheerleader
Annie Clark aka St. Vincent slipper sitt tredje album, Strange Mercy. Fortsatt filmatisk og søtt på overflaten, men kompromissløst og rått under.

8. Gillian Welch: Dark Turn of Mind
Moderne country kokt sammen av en potent miks av musikk fra Appalachian Mountains, Bluegrass og Americana. Welch har holdt på lenge, men er nå etter åtte års pause tilbake med albumet The Harrow and the Harvest.

Etter denne maktdemonstrasjonen fra kvinnelige artister, gjør vi to stopp i England før vi reiser til USA.

9. Metronomy: She Wants
Moderne London-lyd under ledelse av Devon-fødte Joseph Mount. Fra bandets tredje album The English Riviera.

10. Steven Wilson: Index
Prog-guru og mannen bak bandet Porcupine Tree holder fast ved solo-karrieren. Fra album nummer to, Grace of Drowning.

11. The Black Keys: Lonely Boy
Dan Auerbach (gitar, vokal) og Patrick Carney (trommer) fra Akron, Ohio må vente til utgivelsen av sitt syvende album, El Camino, før de slår til for alvor. Straight og befriende blues-rock.

12. Kurt Vile: Jesus Fever
Mange av de nye navna i USA vender tilbake til akustisk gitarbasert sound. Philadelphia-baserte Kurt Vile er ett av navnene som gjør seg bemerket. Fra album nummer fire, Smoke Rings for My Halo.

13. War On Drugs: I Was There
Kurt Viles tidligere band er en del av samme bølgen. Fra album nummer to, Slave Ambient

14. Fleet Foxes: Montezuma
Seattle-gutta er også midt i det nye amerikanske. Fra album nummer to, Helplessness Blues.

15. Bon Iver: Calgary
En annen sentral figur i det nye amerikanske er tilbake med et nytt album, Bon Iver.

16. Tom Waits: Chicago
Veteranen Waits er derimot ikke redd for å bråke litt! Bad as Me er et strålende og variert album.

 17. Kendrick Lamar: A.D.H.D
Kendrick Lamar Duckworth utropes til Vestkystens nye rap-konge og kommer med albumet Section.80. Fortsatt i 20-årene hviler det store forventinger på mannen fra Compton, California.

18. Jay-Z & Kanye West: Ni**as in Paris
To hiphop-giganter møtes i det som tilslutt ble et helt album, Watch The Throne. Begge hadde bidratt til hverandres prosjekter en stund, men bestemmer seg nå for å dele tronen broderlig.

19. Honningbarna: Fri Palestina
I januar vinner de NRKs Urørt-konkurranse. I mars kommer albumet La alarmane gå, og på kort tid er det unge punk-bandet fra Kristiansand å regne med. Vokalist og cellist Edvard Valberg gir bandet særpreg

20. Stein Torleif Bjella: Tvangsgutan kompani
Det er ikke noe problem å være over 40 når det som leveres er gode tekster, overbevisende framføring og utmerket innpakning. Fra albumet Vonde visur.



Og da har vi Fin årgang 2011: 20 låter, 1 time 17 minutter og 20 sekunder. 3 år siden,

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar